הערכה שיתופית
בתהליך הלמידה, הלומדים צוברים ידע, מיומנויות שיטות הוראה, למידה ועוד. כיצד ניתן לסכם את כל שנלמד בסיום הקורס ולא רק ע"י מבחן? כיצד נגרום לסטודנטים לעבד את כל התחנות שעברנו במהלך הלימוד ולא רק לשנן? האם יש דרך לביצוע המטלה תוך שיתוף פעולה בין הסטודנטים, באופן שיסייע להם להשתמש בסיכום הידע בהמשך דרכם?
ד"ר גלעד לנדאו והרב פרופ' יהודה ברנדס מהחוג לתושב"ע, פיתחו שיטת הערכה שבה כל סטודנט הביא את עצמו לידי ביטוי, ותוצרי כל הסטודנטים יחדיו יצרו שלם עשיר ומלא.
גלעד: "במהלך הקורס למדנו עם הרב יהודה סוגיות בגמרא בדרכו הייחודית הקרויה "מדע תורתך". לאורך הקורס ניתנו מטלות לימוד קצרות של הכנת הסוגיות לקראת השיעור והובלת דיון מקדים לשיעור, תוך כדי יישום השיטות והמיומנויות שנלמדו. בתום הקורס, חשבנו שכדאי ליצור סיכום של כל המושגים, הכלים ושיטות העיון בגמרא, אותם פגשנו במהלך לימוד הסוגיות השונות. כך, הסטודנטים יידרשו להביא לידי ביטוי את הידע והמיומנויות השונות שרכשו לצד שימוש ברמות חשיבה שונות. בנוסף, חשבנו שהתוצר הסופי יוכל לשמש אותם גם בהמשך דרכם. במשימת הסיכום שיצרנו, הסטודנטים נדרשו בשלב הראשון ליצור "לקסיקון" (רכיב "אגרון" במודל) כך שכל סטודנט נדרש לכתוב בו מספר ערכים ע"י בחירה והגדרה של מושגי/מונחים/כלי עיון שנלמדו במהלך השנה. לאחר שראינו שהלקסיקון אכן מקיף את כל העקרונות והכלים שלמדנו, ביקשנו מכל אחד לכתוב הגדרה קצרה למושג שהעלה ולקשר אותו לכל חומרי ההוראה שנלמדו (מאמרים, סוגיות שנלמדו ועוד) ובמידת הצורך, להוסיף מקורות נוספים בכל דרך שיבחרו: סרטון, קובץ קול ועוד. בשלב הבא, הזמנו את הסטודנטים להגיב ולהוסיף הערות זה לזה. התוצר הסופי שהתקבל, לאחר שכל אחד תיקן את הערכים שלו עפ"י ההערות, היה לקסיקון מקיף שיוכל לשמש את הסטודנטים גם כשירצו לחזור לכך בהמשך לימודם."
צפו בגלעד מסביר לסטודנטים את הנחיות מטלת הסיכום
לקסיקון הקורס "מדע תורתך" תש"ף
סיכום
הערכה שיתופית: כל לומד מוסיף את החלק שלו לכדי תוצר עשיר היוצר את התמונה השלימה
הערכה משלבת: ידע, יישום שיטות, מיומנויות, יצירתיות ושיתופיות
コメント